Детство в ромската махала – 2

Конвенцията на ООН за правата на детето

Държавите – страни по конвенцията, признават правото на всяко дете на жизнен стандарт, съответствуващ на нуждите на неговото физическо, умствено, духовно, морално и социално развитие. Държавите – страни по конвенцията, в съответствие с националните условия и в рамките на своите възможности, предприемат необходимите мерки с цел да подпомагат родителите и другите лица,отговорни за детето, да осъществяват това право и в случай на нужда предоставят материална помощ и програми за подпомагане, особено по отношение на изхранването, облеклото и жилището.(Член 27)

Конвенцията на ООН за правата на детето и двата факултативни протокола са ратифицирани от Република България и съгласно Конституцията представляват част от вътрешното право на страната.

Според международното и националното законодателство, децата имат право на най-добър стандарт на живот, който отговаря на нуждите на тяхното физическо, умствено и духовно развитие.

Тези фотографии показват реалността на живота на децата в ромската махала в град Благоевград.

 Автор: Йоана Величкова, ученичка в 12 клас, ЕГ “ Акад. Л.Стоянов“ от Благоевград

 

Въпроси за рефлексия:

1/ Намерете текстове от Конституцията на Република България и от Закона за закрила на детето, които се отнасят до правото на детето на добър стандарт на живот, чиста околна среда, развитие и благополучие.

2/ Кои са бариерите пред подобряване на жизненото равнище на някои деца в страната? Защо родителите на някои деца и държавата не могат да се справят с тази задача?